"Riktigt jobb" - trots handikapp. Foto: Jenny Hellström
Ulricehamn

Samhall - trappsteg till jobb

Minst fem procent per år av Samhalls anställda ska gå vidare till jobb i andra företag, det är statens krav. Och det är något som man klara med råge i både Borås och Ulricehamn.

När Karin Fransson var liten försökte läkare stråla bort det eldsmärke hon hade på handen. Följden blev att en led i handen slutade växa och sedan dess har hon svårt att lyfta tunga saker. Trots sitt handikapp har Karin Fransson jobbat många år i det ganska tunga yrket som vårdbiträde men hon har även varit både sjukskriven och arbetslös under långa perioder.
En sådan period avlöstes av när hon för några år sedan började på Samhall.
- Nej, inte Samhall, tänkte jag först - det är ju det absolut sista men det har hjälpt mig. Jag har fått bättre självförtroende genom att kunna vara ute och visa för arbetsgivarna att jag inte bara är handikappad.

En av Samhalls uppgifter är att de som arbetar där ska gå vidare till jobb i ”vanliga” företag. Statens krav är att minst fem procent av de anställda ska gå vidare till andra företag varje år. Det är ett krav som man klarar med råge i både Borås och Ulricehamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista