Karl-Gustav Drotz (KD) Foto: SR Sjuhärad
Borås

Privat hemtjänst införs i Borås

Efter tre års diskussion är det dags för privat hemtjänst i Borås. På måndag tar kommunstyrelsen ställning till förslaget där alla boråsare över 65 som bedöms behöva hemtjänst kommer att kunna välja mellan privata företag och vanlig kommunal service.

Ja den borgerliga kommunledningen tror alltså att personer som idag arbetar i den kommunala hemtjänsten kan vara intresserade av att starta eget och bli godkända av kommunen som hemtjänstföretag.

De ska utföra de sysslor som vårdtagaren, till en början gäller 65 års ålder som undre gräns, som vårdtagaren har rätt till som bistånd: städning, handling, social aktivitet, personlig hygien, trygghetsbesök och så vidare.

Varje insats mäts och ersättningen kommer att vara hårt reglerad. Kostnaden för kommunen ska vara den samma oavsett om kommunens egen personal eller en privat företagare utfört tjänsten. Så om man inte får mer betalt - varför ska man då starta eget?

- Man kanske känner att man idag inte har tillräckligt med tid med brukarna och då kan man ju få möjligheten att stanna den fulla tiden med brukarna, säger Karl-Gustav Drotz (Kd).

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".