Borås

Ingen risk att olja sprider sig

Det är ingen risk att den olja som finns i marken intill Alidebergs utomhusbad i Borås ska sprida sig. Den bedömningen gör företaget Golder Associates som på Borås Stads uppdrag har undersökt marken där.

Men vad som ska hända med jorden är ännu inte bestämt, säger Monica Lindqvist, planeringssekreterare i Borås Stad.

600 kvadratmeter av marken mellan bostadshusen på Alideberg och badet innehåller stora mängder trögflytande olja, av den höga svavelhalten att döma utrunnen före 1977.

Troligen kom oljan från en panncentral men vem som hade ansvaret för panncentralen är oklart och

Miljödomstolen ansåg det inte bevisat varifrån oljan kommit, så nu är det Borås Stads ansvar att ta hand om den förorenade marken.

Och det kan komma att bli dyrt. Upp till 2,9 miljoner kronor uppskattar analysföretaget kostnaden om jorden ska grävas upp och renas. Det krävs om något ska byggas på marken eftersom oljan på sina ställen ligger så ytligt som två meter under marken.

Men trots att man kan känna oljelukt i området så tycker inte utredarna att oljan utgör någon hälsorisk. Den kommer ingenstans. Oljan är trögflytande och marken svårgenomtränglig så att så länge man inte rör i den så är hälsorisken liten, enligt analysen.

Därför kan den ligga kvar. I så fall blir den årliga kostnaden för att tömma oljebrunnar 70.000 kronor. Kanske blir det så, säger Monica Lindqvist.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".