Ulricehamn Thailand

Kvinnan fängslad i Thailand fri

– Värre än så blir det inte, så beskriver Ebba Broberg Johannessen förhållandena i det thailändska fängelset efter att den 21-åriga kvinnan från Ulricehamn släppts fri.

Kvinnan dömdes till ett år och tre månaders fängelse för att ha stulit kläder tillsammans med sin pojkvän, men är nu fri mot borgen.

Ebba Broberg Johannessen, som känner den dömda kvinnan, har engagerat sig för att få henne fri och åkte för en vecka sedan ner för att bearbeta myndigheterna. Igår gav det resultat och 21-åringen släpptes. Så här beskriver Ebba Broberg Johanessen förhållandena i fängelset.

– Värre än så blir det inte, hon har behandlats som en råtta där rent ut sagt. Hon har inte fått någon riktig mat, de kokar höns med fjädrar, huvud och fötter på, som de gör någon slags soppa på som hon ätit varje dag, det var myror i maten och de fick några soltorkade fiskar, så hon har mycket fysiskt att komma i kapp med. Hon har haft ett sår på armen som de hällt syra på, så nu måste hon till läkare, säger Ebba Broberg Johanessen.

Enligt Ebba Broberg Johannessen har kvinnan skrivit på ett erkännande som hon inte riktigt visste vad det innehöll och menar att hon inte är skyldig till allt hon dömts för.

Erkännandet gäller ännu, men man har gjort upp med butiksägaren och ersatt denne för inbrottet, detta har underlättat frisläppandet. Nu hoppas man på ett helt frisläppande eller eventuell samhällstjänst för kvinnan.

– Hon är ute nu och i väldigt goda händer, hon har den bästa advokaten man kan ha där nere, med det utgångsläget så tror jag att det kommer att gå ganska bra för oss här nu, säger Ebba Broberg Johannessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".