1 av 2
Johnny Holmgren vill inte att Bockabyn rivs. Foto: Bo Thorin.
2 av 2
Bockabyn kan snart vara historia. Foto: SR Sjuhärad.
Borås

Kommunen vill riva Bockabyn

Ruttna brädor och allmänt förfall möter besökare på övningsanläggningen Bockaby i Viskafors utanför Borås.

Nu vill kommunen riva anläggningen, men paintball-utövarna protesterar.

Bockabyn är I 15:s gamla övningsstad - ett tiotal trähus uppförda på två våningar med fönstergluggar och ett stort i betong.

I flera års tid har diskussionerna om Bockabyns framtid förts. 2007 användes övningsanläggningen till 95 procent av militären, men förra året visar kommunens utredning att anläggningen istället vid 60 procent av tillfällena hyrdes ut till paint ballföreningar.

Förra året fick kommunen in 136 000 kronor i hyra. Efter det att räddningstjänsten betalts, som sköter anläggningen, så fanns det dock inte mycket kvar till att rusta upp och på så vis garantera säkerheten.

Johnny Holmgren är medlem i Västsvenska Airosoftföreningen och de använder Bockabyn upp till 15 gånger per år. Han har svårt att förstå att det skulle vara så illa ställt med Bockabyn.

– Jag vet inte riktigt var de fått ifrån att det ska vara dåligt där uppe. Visst, det finns en vissa brädor som man kanske behöver byta ut, säger Johnny Holmgren.

Han vill nu tala med politikerna för att påvisa hur viktigt Bockabyn är för de föreningar som hyr in sig där och erbjuder sin och sina kamraters hjälp med arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".