Signe med sina föräldrar Jenny och Stefan Ahlning Foto: Sofia Boo
Hörselscreening

"Bra att det upptäcktes i tid"

För två år sedan, 2007, införde Västra Götalandsregionen efter hårt tryck hörselscreening på nyfödda barn för att så tidigt som möjligt hitta hörselskador hos barn. Ett av de första barnen som hittades med hjälp av screeningen var Signe, nu ett och ett halvt år.

Signe Ahlning föddes på Borås lasarett och för de oförberedda föräldrarna Stefan och Jenny Ahlning kom beskedet om hörselskador som en chock.

– Man gjorde olika tester, först trodde man att hon hade vatten i öronen men sen visade det sig att hon hade en hörselnedsättning, berättar Stefan Ahlning.

Smärtsamt besked
När beskedet kom om att Signe hade en hörselnedsättning gick många tankar hos föräldrarna. Mamma Jenny beskriver att hon till en början bröt ihop.

– Jag blev jätteledsen till en början. Jag tänkte att hela livet var förstört för henne, men nu känns det bättre. Nu tycker jag att de små hörapparaterna är söta, berättar Jenny Ahlning.

”Bra att det upptäcktes tidigt”
Signe springer runt i familjens hus utanför Alingsås och leker och det är tack vare sina två små hörapparater med pärlor på som hon hör nästan som alla andra barn och att hon fick börja använda dem tidigt är bra för henne säger mamma Jenny.

– För att hennes språkutveckling ska komma igång tidigt har det varit positivt, säger Jenny Ahlning.

Bra att det upptäcktes
Sjukvården räknar inte med att hitta fler barn med hörselskador utan att hitta dem tidigare och i Signes fall hade det troligen dröjt innan hennes hörselskada upptäcktes eftersom det så kallade Boeltestet som görs vid 8-9 månaders ålder inte gav något utslag för Signe.

– Det är jättebra att man upptäckte hörselnedsättningen så tidigt, man märker väldigt tydligt att hon hör sämre utan sina hörapparater och att det är bra att hon använder dom, säger Jenny Ahlning.

                                                                         Sofia Boo
                                                                   sofia.boo@sr.se

Tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".