Jörgen Olausson i sin butik Foto: Jenny Hellström
Landsbygden

Spelombud riskerar att försvinna

Många spelombud på landsbygden riskerar att försvinna om spelutredningens förslag går igenom. En av dem är , som driver livsmedelsbutik i Hedared.

I Jörgen Olaussons lilla livsmedelsbutik i Hedared finns det mesta man kan tänkas behöva. Så även en spelhörna, visserligen bara med plats för en åt gången, men ändå.

Men framöver riskerar butiken att mista sin status som spelombud. Om förslagen i den nya spelutredningen blir verklighet. Utredningen av den svenska spelmarknaden, som presenterades i december, föreslår att statliga Svenska Spel förlorar tips- och oddsspelet till andra aktörer. Men det kan innebära att många ombud på mindre orter, som inte är så lönsamma, läggs ned.

– Det blir ju inte så jättemycket ekonomiskt men just det runt i kring, man drar in folk i butiken och när de ändå är här för att köpa ett spel så köper de ändå mjöl och tidningar och det blir pengar det också, säger Jörgen Olausson. 

Det befarar i alla fall servicehandelns branschorganisation. I dag har man en överenskommelse med Svenska Spel som innebär att det inte ställs lika höga krav på lönsamhet på ombud som är ensamma på sina orter. Men det tror man alltså inte att andra spelföretag kommer att göra om monopolet avregleras.

Svenska Spel har idag 3 000 ombud i landet, 900 av dem är inte lönsamma. Svenska Spel drar in cirka fem miljarder till statskassan varje år. En knapp tredjedel av den summan går vidare till idrottsrörelsen.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".