Riksväg 41 Foto: SR Sjuhärad
Borås

NCC tar över skötsel av vägar

Från och med den 1 september tar företaget NCC över skötseln av de statliga vägarna i Boråsområdet, från Vägverket.

Sammanlagt tar NCC tar över drift och underhåll av 82 mil väg i Sjuhäradsbygden. Uppdraget som är värt 110 miljoner kronor under fem år innebär att NCC nyanställer och att alla snöröjare som tidigare anlitats av Vägverket måste söka nya kontrakt med NCC. Det nya uppdraget börjar gälla från 1 september.

Avtalet som blev klart för en vecka sedan innebär att NCC kommer att sköta så gott som alla statliga vägar i Sjuhäradsbygden. Redan tidigare har man hand om Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Det uppdrag som NCC nu får är riksväg 40 från Bollebygd fram till Rångedala, riksväg 41 förbi Kinna, 27:an till Kila och 180 mot Alingsås.

Det här innebär stora förändringar för NCC i Sjuhärad.

– Vi nyanställer ju lite folk för att sköta det här, vi ska anställa fem vägarbetare och ett par arbetsledare, säger Claes-Göran Liljeäng, platschef i Svenljunga som snart blir platschef i Borås.

Uppdraget omfattar allt från renhållning, snöröjning, sandning och saltning av vägarna. Dessutom ska rastplatser, gräsytor och informationtavlor hållas i ordning.

Det är en stor mängd underentreprenörer som sköter bland annat snöröjningen som nu tvingas söka om sina uppdrag som de tidigare haft med Vägverket. Ingen är med automatik kvar på sina uppdrag. Många oroliga snöröjare har hört av sig till NCC, och Claes-Göran Liljeängs förhoppning är att det nu ska bli bättre på vägarna.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".