Peter Backenfall Foto: Mina Benaissa
Sjuhärad

Nytt nätverk för brottsoffer

Nu ska stödet för brottsoffer i Borås och Sjuhärad bli bättre. Genom ett nytt nätverk, som presenterades på måndagen när den särskilda brottsofferveckan inleddes i Borås på måndagen. I nätverket ska ideella föreningar arbeta tillsammans med polisen.

Ett unikt samarbete, menar Peter Backenfall vid polisen i Västra Götaland. 

För att stödja brottsoffer, unga som gamla av olika kön och läggning finns idag en mängd olika ideella organisationer. Rädda Barnen, Kvinnojouren bara för att nämna några. Det finns också kommunalt stöd som Utväg och stödcentrum för Unga brottsoffer.

Till det jobbar också polisen med att möta brottsoffer. Man alla jobbar på olika håll och därför ska man nu försöka samla all hjälp som finns att få, säger Peter Backenfall vid polisen.

Skam och skuld och behov av att få bekräftelse, den erfarenheten av vad ett brottsoffer känner, det vittnar alla de som fanns på plats på måndagen för att sjösätta det nya nätverket.

Och att så många idella organisationer idag arbetar med brottsoffer på olika sätt menar Tage Carlsson från RFSL kan vara en stor fördel.

– Frivilligorganisationerna kan ha en stödjande roll som kanske inte åklagaren eller sjukhuset och så vidare har möjlighet till idag, säger Tage Carlsson.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".