1 av 2
Borås ett steg närmre privat hemtjänst. Foto:Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Borås

Ja till privat hemtjänst i Borås

Under måndagen sa kommunstyrelsen i Borås stad ja till privat hemtjänst. Men (S) hotar med att riva upp beslutet om de vinner nästa val.

Förslaget att erbjuda äldre i Borås privat hemtjänst tog ännu ett steg på vägen när Borås kommunstyrelse under måndagen sa ja. Men debatten var hård och socialdemokraternas kommunalråd Lena Palmén vill att Borås Stad istället skulle utveckla egna alternativ än att lämna över den möjligheten enbart till privata företag.

– Självklart ska man få välja men som det ser ut idag finns inte enda förslag på hur man ska förbättra den kommunala vården som faktiskt sen ska tävla mot den privata sektorn, säger Lena Palmén (S).

Dåliga erfarenheter av privatisering
Vänsterblocket pekade också på erfarenheter från friskolor och privata vårdföretag där personalen har sämre utbildning och inte ges möjligheter till heltidsarbete och man frågade, om nu valfriheten är viktig, varför gamla inte ska kunna välja att hemtjänstpersonalen lagar mat hemma hos dem.


”Inte skattemedel till privat vinst”
Socialdemokraternas och Vänsterpartiets grundläggande inställning är att skattemedel inte ska gå till privata företags vinster inom vård, skola och omsorg och man kritiserade att de borgerliga i Borås inte tänker kräva kollektivavtal för de företag man anlitar. Oppositionen påpekade att Folkpartiet och Moderaterna i Västra Götalandsregionen kräver kollektivavtal, men alltså inte i Borås.

Makten till de äldre
– 
Äntligen för vi över makten till de äldre att bestämma över sina egna liv, säger den störste förespråkaren av externa alternativ, folkpartiets Morgan Hjalmarsson.

Den största privatiseringen i Borås, kallade Socialdemokraterna det - och Lena Palmén lovade, efter viss tvekan, att riva upp beslutet om socialdemokraterna vinner nästa val.

                                                                       Bo Thorin
                                                                  bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".