Brottsoffer

Utan stöd kan brottsoffer bli förövare

Brottsoffer som inte får tillräckligt stöd riskerar att bli förövare. Ilskan och rädslan som man kan känna efter att ha utsatts för ett brott kan leda till hämndbegär.

Det är avgörande att brottsoffer får stöd och att deras sak bli ordentligt prövad rent rättsligt säger Peter Backenfall vid polismyndigheten i Västra Götaland.

-Det finns en stor risk att man utvecklar hat- och hämndkänslor om man som offer inte får chans att prata om det som hänt och en sak blir prövad i en rättsprocess, säger Peter Backenfall brottsförebyggande kommissarie vid Västra götalandspolisen.

Viktigt att bearbeta känslor
Vid Stödcentrum för unga Brottsoffer i Borås arbetar man med brottsoffer i åldrarna 13-20 år. Där har ungdomar varit utsatta för nån form av integritetsbrott; misshandel, sexualbrott eller hot. Monica Linnros jobbar på Stödcentrum och betonar även hon vikten av att brottsoffer ordentligt få bearbeta känslor så som ilska och rädsla.

-Vi hoppas ju att brottsoffer som kommer till oss inte blir förövare, det är viktigt att jobba med känslor som ilska och vrede, att man hittar nånstans att göra av känslorna så att man inte behöver vända det åt att man själv vill slåss, berättar Monica Linnros.

                                                                 Mina Benaissa
                                                           mina.benaissa@sr.se
Tidigare rapportering:
Nytt nätverk för brottsoffer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".