1 av 2
Unga flickor chattar hellre än pratar om våldtäkt och incest. Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX
2 av 2

Nätet närmsta hjälp för tjejer

Det blir allt vanligare att unga tjejer söker hjälp via chatt på internet. Hjälpbehovet är stort och incest, våld begånget av familjemedlemmar och våldtäkter är några saker som de unga flickorna vill prata om.

På Tjejjouren i Borås har man märkt att tjejer i större utsträckning väljer chatten framför att prata med någon via telefonjouren.

– Det blir allt vanligare och behovet blir allt större, säger Frida och Rita som jobbar på Tjejjouren Magnolia i Borås.

Under 2008 hade Tjejjouren Magnolia i Borås sammanlagt 45 chattar, utslaget omkring 90 kontakter där personer vid ett eller flera tillfällen ville chatta om incest, våld begånget av familjemedlemmar och låg självkänsla, för att nämna några av samtalsämnena.

Ofta handlar det om stöd i form av att lyssna o sen hjälpa vidare med exemepelvis myndighetskontakter.

Just att kunna erbjuda chatt menar Frida och Rita kan göra det lättare för tjejer mellan 17 och 20 att våga öppna sig.

På tjejjourens hemsida finns intruktioner hur man via sin webbläsare kan dölja spåren efter att ha besökt sajten - och på så vis behöver ingen få reda på att man sökt sig dit.

Efter två år har man också dragit den slutsattsen att det skulle behövas fler engagerade och att man skulle behöva nå ut i större utsträckning om att man finns.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".