Svenljunga

350 000 för att hitta chef från Mark

Efter långvarigt sökande har Svenljunga kommun hittat en ny socialchef, men det var inte gratis. Över 350.000 har det kostat att hitta en ny chef.

Redan våren 2008 började Svenljunga kommun att leta efter en ny socialchef. Bara annonsering i tidningar kostade då över 50.000 kronor. Resultatet av annonseringen blev inte vad kommunen hoppats. Ingen av de sökande dög för jobbet.

Nästa steg var istället att tillfälligt hyra in en socialchef på deltid. Från första november har kommunen en inhyrd socialchef. Kommunen räknar med att hyreskostnaden för Svenljunga kostar cirka 25.000 kronor mer i månaden än om man skulle haft en ordinarie socialchef. Troligtvis landar notan på ca 175.000 kronor extra för kommunen i samband med det här.

För att hitta en långvarig lösning så anlitade Svenljunga kommun en rekryteringskonsult, notan för det hamnar på 125.000 kronor. Det jobbet har nu gett resultat. Ullabritt Martinson blir ny socialchef. Hon kommer närmast från ett jobb i Markskommun där hon är äldreomsorgschef.

Kommunen som redan har en ansträngd ekonomi, har alltså tvingats betala över 350.000 kronor för att överhuvudtaget kunna hitta en socialchef.

Kommunchefen Torkel Andersson säger till Radio Sjuhärad att det är viktigt att hitta rätt person och att det kan vara svårt inte minst på en position som socialchef.

Ulla-Britt Martinsson väntas börja sin tjänst i maj.

Mattias Johansson
mattisas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".