Borås

Dyster ekonomi i Borås

Det blir anställningsstopp i Borås. De ekonomiska läget har förvärrats. Den senaste prognosen visar dramtiskt sjunkande skatteintäkter.

En ekonomisk prognos från samarbetsorganet Sveriges Kommuner och Landsting, pekar på 70 miljoner mindre i skatteintäkter för 2009 än vad man tidigare trott.

- Nu måste vi börja bromsa, säger Ulrik Nilsson (M) kommunalråd.

Nästan 70 miljoner mindre i skatteintäkter för Borås jämfört med budgeten i november. Till det kommer en prognos att kostnaderna för försörjningsstöd, socialbidrag bland annat, blir 20 miljoner högre - 100 miljoner i stället för 80 - och därmed är nästan hela det överskott på 100 miljoner, som avsattes i budget, borta.

Vid nästa kommunstyrelsemöte, den andre mars, kommer majoriteten därför föreslå ett omedelbart anställningsstopp i Borås. Flera kommundelar har redan börjat dra ner.

Det är bara fyra dagar sedan majoriteten i Borås stolt förklarade att 2008 gav ett överskott på 180 miljoner. Men Borås kommer inte kunna dra nytta av förra årets överskott

- Nej, det är inte tillåtet, säger moderaten Ulrik Nilsson som är kommunstyrelsensordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".