Foto: Scanpix
Sjuhärad

400 jobb borta i bilkrisen

Flera hundra personer har hittills förlorat sina jobb i sjuhärad som en direkt följd av fordonskrisen.

En kartläggning som nyheterna gjort till underleverantörer i sjuhärad visar att fordonskrisen slagit hårt mot sjuhäradsföretagen som fått rejält minskade ordervolymer.

Precomp Solution AB i Ulricehamn är ett exempel. Företaget är genomgår just nu en rekonstruktion och har hittills sparkat 50 av sina 130 anställda efter kraftiga orderminskningar berättar VD för företaget Lars Olof Bergsten.

35-40% har ordervolymen minskat med för Ulricehamnsföretaget Precomp Solution AB som tillverkar komponenter till fordonsindustrin.

– Det är en enorm förändring, säger Lars Olof Bergsten.

Men de är inte ensamma.

En kartläggning som nyheterna har gjort av de sjuhäradsföretag som ingår i den så kallade fordonskomponentsgruppen som är underleverantörer till fordonsindustrin visar att nästan 400 jobb försvunnit i sjuhärad som en direkt följd av fordonskrisen.

32 av 48 anställda på Bogelack i Ulricehamn har förlorat jobben efter en 60% minskining av ordervolymen, Drivesol i Dalstorp har minskat med 40 anställda, hos Elmo Leather i Svenljunga förlorade 46 personer jobben och hos Autoliv i Vårgårda har runt 200 tjänster försvunnit för att nämna några.

Lars Olof Bergsten VD på Precomp AB säger att den kraftiga nedgången under hösten kom som en chock för honom.

– I början av september trodde jag vi skulle fixa det här utan att avskeda en enda person. Sen någon gång i november har vi tagit bort 40% av styrkan.

Sofia Boo
033-177569
sofia.boo@sr.se

Resultat av kartläggningen

Autoliv i Vårgårda har sagt upp 200 personer totalt varav drygt hälften var inhyrd personal.

Bogelack i Ulricehamn har sagt upp 32 anställda efter en ordernedgång på runt 60%.
- Jag är ändå optimistisk och tror vi klarar detta, säger platschef Roger Wallentin.

Borgstena Textiles har sagt upp 5 anställda efter en ordernedgång på runt 65%.

Drivesol i Dalstorp har sagt upp 40 anställda.

Elmo Leather i Svenljunga har sagt upp 46 anställda efter en orderminskning på runt 50%. Företaget gick i konkurs, men kunde räddas kvar med mindre personal.

Nexans i Grimås har haft en orderminskning på 30-35% på bilsidan som står för 10-15% av deras verksamhet. Inga varsel, men dock anställningsstopp.
- Jag vet inte hur det ser ut om ett par månader. Ett år har aldrig varit så osäkert som 2009, säger VD Stefan Olsson.

Precomp Solutions AB i Ulricehamn har sagt upp 50 av sina 130 anställda efter en orderminskning på 35-40%

Hos Stjernfjädrar AB i Herrljunga har 12 personer fått sluta efter en nedgång på 13%.

Talent Plastics AB i Herrljunga har endast en liten andel av sin försäljning till fordonsindustrin men märkte där en minskning på 20-30%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".