Foto: Erik Abel/Scanpix.
bilindustrin

Saab överlever - tills vidare

Tingsrätten i Vänersborg beslutade strax före klockan ett idag fredag att bevilja Saab en rekonstruktion.
Regeringen bör hjälpa till anser majoriteten i en undersökning i Västsverige.

Det är nu klarat att den krisdrabbade biltillverkaren SAAB beviljas en rekonstruktion.

Rekonstruktör blir den person som Saab Automobile föreslagit, advokat Guy Lofalk.

Den 6 april ska nu alla fordringsägare och advokaten träffas i kommunhuset i Vänersborg på ett borgenärssammanträde. Då ska bland annat alla betalningskrav gås igenom.

”Regeringen bör hjälpa till”
Om Saab tar fram en plan för hur man ska kunna ta sig igenom krisen och komma igen som ett konkurrenskraftigt företag bör regeringen gå in med lånegarantier för att göra planen möjlig.
Det anser en majoritet, 55 procent, av de tillfrågade i en undersökning som Västsvenska Industri- och Handelskammaren låtit göra.

Nära en tredjedel, 29 procent, var emot.

En majoritet, 65 procent, instämde helt eller delvis i påståendet att Saabs överlevnad är viktig för hela Västsveriges utveckling. Nitton procent förklarade att de inte alls instämde.

I undersökningen, som genomfördes per telefon på torsdagen av opinionsinstitutet Novus, intervjuades 1 000 personer över hela landet.

Finns en framtid för bilindustrin
Trots Saabs ansökan om en rekonstruktion av företaget säger Gert-Inge Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, att han tror på en framtid för svensk bilindustri.

– Visst tror jag på en framtid för de svenska biltillverkarna, det gäller även Saab. Allt annat är ju en hemsk tanke, säger Gert-Inge Andersson.

Att det blir en rekonstruktion av Saab är Andersson inte helt nöjd med.

– Jag hade hoppats skippa en rekonstruktion. Det finns en risk att det spiller över på underleverantörerna.

Han hoppas också att Saab och regeringen skyndar på arbetet med att Saab kan ta lån hos Europeiska Investeringsbanken.

– Får man ordning på Saabs balansräkning kan man snabbt komma ur rekonstruktionsförfarandet, avslutar Gert-Inge Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".