1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Bilkrisen

"Nya marknader ett måste!"

Underleverantörer till fordonsindustrin försöker nu anpassa sig till den nya verkligheten och leta andra marknader att arbeta på.

Skinntillverkaren Elmo i Svenljunga hör till de företagen, och nyligen levererade man skinnklädsel till Norwegian Air.

– Det tar tid att hitta nya marknader men det är ett måste, säger Lars Olof Bergsten VD för Precomp Solutions AB i Ulricehamn som drabbats hårt av krisen inom fordonsindustrin och som nu är inne i en rekonstruktion av företaget.

Precomp Solutions har sagt upp 40 procent av personalstyrkan sedan bilkrisen slog till med full kraft i höstas och de är inte ensamma. Det visar en kartläggning som Radio Sjuhärad har gjort av underleverantörer i Sjuhärad.

Flera av de underleverantörer som Radio Sjuhärad pratat med hoppas att de nedskärningar som nu gjorts i personal ska räcka för att klara krisen.

På Bogelack i Ulricehamn har man sagt upp 32 av 48 anställda, men platschef Roger Wallentin säger att han är optimistisk och tror att man har hittat ett sätt att överleva. Fram till sommaren tror de flesta att krisen kommer fortsätta, men sedan hoppas man på en vändning.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".