Sjuhärad

Kommunerna hoppas på pengar

 Regeringen måste stödja kommunerna. Det är kravet från Sveriges kommunpolitiker efter prognosen i förrgår som förutspådde flera miljarder lägre skatteintäkter för kommunerna.
Men de borgerliga riksdagspolitikerna avvaktar.

Runt om i Sverige sitter kommunpolitiker och önskar inget hellre, än att regeringen ska skjuta till med mer pengar.
I Svenljunga, som förutspås stora underskott de närmaste åren och funderar på uppsägningar, vill det centerpartistiska kommunalrådet Eva Johansson ha stöd från staten. Men
Johansson partikamrat, riksdagsmannen Claes Västerteg, ger inget stöd.
- För mig är det grundläggande att fler människor kommer i arbete, och då ska vi göra de insatser där de kommer till mest nytta.

Sjuhäradsbygdens kommuner har i allmänhet klarat sig bra de senaste åren. Men Kommunallagens krav gör att de goda årens överskott inte kan användas för att täcka kommande underskott. 
- Nej, jag tycker faktiskt att de regler som finns är väldigt stelbenta, det måste bli lättare för kommunerna att jämna ut resultaten mellan åren, säger Moderaternas riksdagsman Jan Ericson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".