Västra Götaland

Avlidna transporteras i påsar

Nedpackade i påsar körs västsvenskar som avlidit på ett annat sjukhus tillbaka till sjukhuset på hemorten. Det blir billigast så.
Men efter kritik av regionens etikkommitté kan rutinerna ändras.

Ofta handlar det om från början svårt sjuka personer som remitteras från ett sjukhus till ett annat, och som sedan avlider där.

Idag är regeln att den avlidne ska tillbaka till det sjukhus som han eller hon kom ifrån. Detta sker ofta på ett ganska enkelt sätt: den avlidne läggs inte i någon kista utan i en påse och körs sedan i en bårbil, i vilken man kan transportera flera personer åt gången.

– Men det är inte ett värdigt sätt att hantera avlidna personer på, anser regionens etikkommitté, där Ingemar Larsson är vice ordförande.

Men nu kan rutinerna ändras, så att det sjukhus där personen avlider står för kistläggning. Förslaget är även att regionen ska stå för kostnaderna för transporten till hemorten, något som de anhöriga tidigare fått betala.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".