1 av 3
Dåtid och nutid. Fotohandlarna fruktar för framtiden. Foto: Scanpix.
2 av 3
3 av 3
Riksdagsman Jan Ericson (M) gillar inte ett regeringsförslaget. Foto: Riksdagen.

Dödsstöten för fotograferna

Regeringen föreslår att fotografering för ID- och körkort ska läggas över på Vägverket och Skatteverket.

Fotobranschen fruktar att det i så fall blir dödsstöten mot fotograferna, och de får stöd av riksdagsmannen Jan Ericson från Mark.

Den moderate riksdagsmannen Jan Ericson från Mark är kritisk till regeringens förslag som kan komma att innebära att landets fotografer förlorar en stor inkomstkälla, nämligen fotografering av id- och körkort.

På grund av ökade krav på säkerhet så kan det i stället bli Vägverket och Skatteverket som sköter fotograferingen i fortsättningen.

Jan Ericson tycker att det här kan slå för hårt mot landets fotografer.

– För mig är tusen arbetslösa fotografer precis lika viktigt som tusen arbetslösa bilarbetare. Jag tycker att vi från statens sida ska stödja näringslivet, och inte motarn’beta dem, säger Jan Ericson.

Det är inte bara Jan Ericson som reagerat. Inom fotobranschen känner man idag en stor oro. För Erik Svantesson på Donalds Foto i Borås skulle lagändringen bli avgörande för butikens framtid.

– Lite smått panik för att det har vart något som legat som en grund för inkomsterna, säger Erik Svantesson som tillägger att man får slå igen verksamheten om förslaget går igenom.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".