1 av 2
Vitoria Carlerbäck tillhör fölorarna.Foto: Scanpix
2 av 2
Borås

Elitidrottare blir utan stöd

Flera idrottare på elitnivå blir utan pengar eller får  sitt stöd från Borås kraftigt sänkt. Bara elitklubbar som Elfsborg och BHC behåller sitt stöd från Borås stad.

Borås skär ner på sitt stöd till kända idrottare. Förra året fick elva lag, individuella idrottare och evenemang sammanlagt 965.000 i marknadsföringsbidrag.

Men nu stryks de flesta. En av de som drabbas är ryttarinnan Victoria Carlerbäck, som förra året fick 20.000 kronor av Borås Stad.

20.000, en tredjedel av Victoria Carlerbäcks sponsorintäkter förra året, försvinner. Jonas Colting blir av med lika mycket och motocrosstjejen Sandra Adriansson och handikappcyklisten Michael Lindgren tappar sina, något mindre, bidrag.

Bara Elfsborg, som får 450 eller 500.000, Borås Hockey 160.000 och Borås Basket 150.000. De ger mest marknadsföring för pengarna, säger kommunstyrelsens moderate ordförande, Ulrik Nilsson, som betonar att pengarna i inte är någon sponsring:

Många individuella idrottare har velat ha kommunens stöd. Nu är det slut på det, för att inte skapa orättvisa, som Ulrik Nilsson skriver i det förslag till minskad kommunal marknadsföring inom idrotten som ska diskuteras av Borås kommunstyrelse på måndag den andra mars.

På måndag ska kommunstyrelsen i Borås ta ställning till förslaget.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".