Det kan bli hårdare tag mot tobakshandlare som säljer tobak till minderåriga. Foto: Scanpix.
Tobak

Hårdare tag mot tobaksförsäljarna

Trots att det är förbjudet är det lätt för ungdomar att köpa tobak. Regeringens utredare förseslår nu att straffet skärps för alla som säljer tobak till minderåriga.

Trots att det i elva år har varit förbjudet att sälja tobak till ungdomar under 18 år, är det fortfarande ett av de vanligaste sätten för unga att komma över tobak.

En undersökning som regeringens utredare Susanne Billum idag tisdag lämnade över till  folkhälsominister Maria Larsson visar att det framför allt är i kiosken eller i tobaksaffären som ungdomar kan handla.

Tobakshandlare som ertappas med att sälja tobak till unga under 18 år riskerar idag böter eller fängelse i högst sex månader.
Utredaren föreslår nu att reglerna skärps till att handlaren kan bli av med försäljningstillståndet och få böter eller fängelse i upp till ett år.

Bland förslagen fanns också att man inte ska få sina cigarretter eller andra tobaksvaror i handen förrän man har betalat för dem. Dessutom vill Billum se en åldersgräns på 18 år för personal som är ansvarig för att sälja tobak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".