1 av 2
Malin Lanned, Sjötofta, glad över att Sjötofta skola blir kvar Foto: Bo Thorin
2 av 2
Tranemo

Glädjeyra i Sjötofta

På onsdagen blev det klart att Sjötofta skola och Solbackens äldreboende i Länghem räddas. Tranemo kommun har hittat andra sätt att spara åtta miljoner kronor.

I Sjötofta var förstås glädjen stor, det säger Malin Lanned som har barn i skolan.

- Det är jätteskönt, det trodde jag inte från början, säger Malin Lanned från Sjötofta.

Kampviljan och framtidstron har varit stor i Sjötofta. Engagemanget har gjort intryck på den politiska ledningen som arbetat snabbt och igår stod det klart att Sjötofta skola räddas, att Solbackens äldreboende i Länghem får vara kvar men under ändrade former, att förskolorna Lövkulla och Västergården i Tranemo och den i Uddebo flyttas till Tranängskolan och att kulturskolan försvinner.

Kulturen ska dessutom spara ytterligare en halv miljon kronor.

Samtidigt ska den centrala administrationen spara en miljon kronor, liksom skolan. Individ- och familjenämnden slås samman med omsorgsnämnden till en Socialnämnd och politikernas arvoden fryses de närmaste två åren på 2009 års nivå.

Dessutom förverkligas inte förslaget att ersätta politiker för att de ska komma ut och besöka verksamheten.

Biblioséet skjuts på framtiden, vilket sparar 600.000 kronor i ränteutgifter och om det blir någon skattehöjning, det avgörs när förhandlingarna om de kommunanställdas löner är klara och regeringen beslutat om det blir några statliga bidrag till kommunerna.

Det nya budgetförslaget ska beslutas den 16 mars.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".