1 av 2
Karin Burstrand. Foto Scanpix
2 av 2
Skene

Premiär för kvinna i manlig kyrka

För första gången hålls en gudstjänst med en kvinnlig präst i Skene kyrka. Det sker den 6 maj och det är stiftets domprost Karin Burstrand som ska hålla i en kvällsgudstjänst i kyrkan.
Det har varit diskussioner om saken men kyrkoherde Göran Landgren har accepterat att Karin Burstrand inbjuds till kyrkan i Skene.

Det har varit diskusssioner inom kyrkan i Örby-Skene församling om det lämpliga i att bjuda in den nya domprosten Karin Burstrand. Men det slutade med att hon blev inbjuden. Därmed är det första gången en kvinna ska hålla gudstjänst i någon av de två stora kyrkorna i församlingen, Skene och Örby,. Det har dock hållits begravningar med kvinnliga präster i båda kyrkorna men aldrig att församlingen har stått för inbjudan till en kvinnlig präst. Örby församling har en lång historia med präster med en konservativ syn på kyrkan och den har också haft en stark position på orten som bland annat tidigare inneburit konflikter på skolan på orten då skolan haft flera förespråkare av den konservativa kristendomsynen.

Händelsen är därför något av en genombrott för för kvinnan i kyrkan i församlingen. Som domprost är Karin Burstrand ställföreträdare för biskopen och ersätter Carl Axel Aurelius när han får förhinder. Ingen kvinna har tidigare haft denna post i Göteborg. Karin Burstrand har tidigare verkat i Luleå stift och frågan är vad vad hon då vet om de olika församlingarna i stiftet och Örby i synnerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".