mark

Höjningar av taxan hemlighålls

Det kan bli kraftiga höjningar av VA-taxan för vissa nya områden i Mark där vatten och avlopp ska byggas ut. Men kommunens tekniska kontor hemlighåller utredningen som ligger till bakom förslaget.

Enligt chefen för de tekniska kontoret så skulle det bara bli onödiga spekulationer bland kommuninvånarna om det offentliggjordes.

Kommunens tekniska kontor har fått i uppdrag att utreda hur kostnaden för vatten och avlopp kommer att utvecklas de närmaste åren. Som ett resultat av utredningen så höjs taxan redan den första juli i år med 5 procent. Men utredningen hemlighålls av Robert Svensson, chef för teknik- och serviceförvaltningen:

– Det skulle bara leda till spekulationer hos kommuninvånarna. Vi vill att politkerna först ska få se på materialet, de kanske vill stryka eller ändra på något.

Han vill inte lämna ut utredningen med motiveringen att den inte är färdigbehandlad. Utredningen ska dock ges till politikerna.

Vad det bland annat handlar om är att kommunen just nu utreder en lång rad olika områden i kommunen där vatten och avlopp behöver byggas ut. Den utredningen pekar bl a ut områden där risken är mycket stora att det blir mycket dyrt vatten och avlopp, betydligt dyrare än hur det ser ut i kommunen nu.

Ett exempel är Ubbhult och Hägnen där man nu utreder om kommunen ska bygga ut. Utredningen som hemligstämplas, tar upp frågan om det ska bli särtaxa i ett sådant område eftersom det blir så oerhört dyrt att man skulle tvingas låta övriga kommuninvånarna få en höjd va-taxa. Men det är en lång rad områden som man utreder exempelvis Solvik och Vännåkra i Örby, Dyrenäs i Sätila, Strömmen och Bredhult i Öxabäck samt Svansjökulle.

I en del av dessa kan det bli tal om stugägarna själva får bygga en sk gemensamhetsanläggning som de då får betala själva.

Men hela denna diskussion vill Robert Svensson hålla inom stängda dörrar för att det inte ska uppkomma kritik och spekulationer hos dels de som bor i dessa områden, dels alla andra som betalar vattenräkningen.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".