Herrljunga kommun bryter mot lagen

Herrljunga kommun klarar fortfarande inte lagens krav att inom skälig tid erbjuda plats till alla inom barnomsorgen. Det här problemet hade kommunen även förra läsåret. När förskolorna öppnar nu i augusti är det ett tiotal barn som inte har någon plats.
Några fler platser finns det inte heller pengar till i höst. Inför ett hotande budgetunderskott har nämnden beslutat att frysa barnomsorgskostnaderna på nuvarande nivå året ut. Vad kommunen kan göra är enligt utbildningsnämndens ordförande Börje Aronsson att fortsätta pussla med schemana och se till att varje förskoleavdelning utnyttjas maximalt. Om det kommer att räcka för att få bort kön under hösten, vågar han däremot inte lova. Av dom omkring tio barn i Herrljunga kommun som inte kommer att få nån plats när förskolorna öppnar nästa vecka, är det flera som har stått i kö längre än dom fyra månader som enligt lagen är skälig väntetid. Trots det hävdar Börje Aronsson att kommunen tar lagen på allvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".