Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland.

Rutiner fördröjer medling

All medling prioriteras inte av polisen. Vissa fall riskerar att bli liggande i upp till ett år, och polisen ser en risk att brottsoffret istället tar lagen i egna händer.

Sen 2008 har kommunerna ansvar för att alla gärningsmän under 21 år har tillgång till så kallad ”medling” med sina offer.

Vid medlingen får gärningsmannen träffa sitt offer och tanken är att han på så sätt ska få ökad insikt om brottets negativa konsekvenser och möjlighet att ta ansvar för sin gärning.
För offret syftar medlingen i sin tur till ge personen en chans att gå vidare.

Enligt lagen ska polisen ställa frågan till gärningsmännen och sedan ska ärendet skickas vidare till kommunens medlingsverksamheter, och detta ska ske skyndsamt.

Men inga medlingsärenden för personer mellan 18-21 kom in till kommunerna under förra året.

Polisen förklarar siffrorna med att man inte kan prioritera medlingsärenden för myndiga personer så som man kan med ungdomsbrott. 
Eftersom det handlar om myndiga personer så hamnar ärendena i den vanliga hanteringen, och då kan ett medlingsärende bli liggande upp till ett år efter brottet begicks.

Kommissarie Lennart Göhlin på Boråspolisen ser en uppenbar risk med att medling ibland dröjer.

– Brottsoffret kanske i förlängningen märker att det händer ingenting och han blir själv då gärningsman för han tar saken i egna händer och tar någon form av hämnd, säger kommissarie Göhlin.

Han vill nu att de egna rutinerna ses över så att även gärningsmän över 18 år skyndsamt får ett erbjudande om medling.

Läs vidare:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".