Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenljunga kommun kritiserar Attendo i brev

Nu redovisar Svenljunga kommun i detalj de brister och missförhållanden som lett fram till att samarbetet med det privata vårdbolaget Attendo Care bryts. I ett brev till vårdbolaget beskriver kommunen ett illa skött bolag som inte hållit löften om bemanning och vård, patienter som farit illa och personal som pressats till det yttersta.
Listan är lång över det kommunen anser är avtalsbrott. Här beskrivs bland annat hur Attendo Care haft stor svårigheter att klara bemanningen av sjuksköterskor, hur de gått ifrån löften om bemanning och minskat ner på personalen och hur de med nöd och näppe klarade förra sommaren med stor påfrestningar på personalen. Ledningsfunktionen har inte heller fungerat. Personalen har inte fått information, anställda kallas inte till viktiga möten och de har saknat arbetsscheman. Trots påstötningar från kommunen har ingenting hänt. Flera så kallade avvikelser finns också beskrivna. Det berättas om en patient som inte fått vissa mediciner på fem veckor på grund av stressad personal och om arbetspass på 14 timmar utan rast. Kommunen har också anlitat ett oberoende bolag för att granska äldrevården. Rapporten ger vården underkänt kvälls- och nattetid och ger besked om bland annat lång väntan på toalettbesök, oacceptabelt lång tid mellan måltider och dålig hygien. Det här är påpekanden som ledningen för Attendo Care fått men, enligt kommunen, aldrig läst. Avtalsbrotten har skett gång på gång enligt Svenljunga kommun, och de allvarliga förseelserna och att bolaget inte agerat trots uppmaningar gör att kommunen till sist tappat tålamodet. Den 15 oktober vill Svenljunga kommun ta över äldreomsorgen igen. Kommunen hotar även att kräva Attenda Care på pengar för de extra kostnader man haft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".