1 av 2
Arne Ryrlén. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2

Arne lurad i stor bedrägerihärva

I morgon startar jätterättegången i Alingsås Tingsrätt mot de bedragare som lurat ett stort antal äldre personer på kontokortskoder och pengar. En av över 100 drabbade är 85-årige Arne Ryrlén i Borås, som råkade illa ut efter att ha tagit ut pengar i en automat på Coop Forum.

De två hjälpsamma männen på Coop Forum ingår i en liga som misstänks ha lurat över 100 äldre och handikappade på pengar runt om i landet. De togs på bar gärning i Alingsås förra sommaren.

När Arne Ryrlén hade handlat färdigt på Coop dök en av männen upp igen vid bilen - och ville betala tillbaka 10 kronor som han fått tidigare. Samtidigt lyckades han komma över Arnes plånbok - utan att han eller hustrun märkte något

Efter bara 20 minuter upptäckte Arne stölden - men då hade männen redan lyckats ta ut över 20 000 kronor på hans konto. Och Arne förstod vad det hela handlade om.

De två männen, 44 och 28 år gamla, har suttit häktade sedan i juli 2008 och misstänks för flera fall av bland annat grov stöld och grovt bedrägeri.

Brotten är begångna på olika platser runt om i Sverige, från Ystad i söder till Haparanda i norr, däribland Ulricehamn och Borås.

Männen ska ha bevakat bankomater för att komma över koder till kontokort varefter de lurat till sig kontokorten samtidigt som de bett om att växla pengar eller liknande. Mest är det gamla och handikappade som utsatts.

Ytterligare sju personer är idag anhållna i sin frånvaro, men dessa har sannolikt lämnat Sverige.

Läs mer:

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".