Hälsocoacherna Helena Unosson och Helena Falkman ska förebygga ohälsa hos unga vuxna
psykisk ohälsa

Många unga utsatta för hårda krav

Allt fler unga vuxna lider av psykisk ohälsa. I Tranemo och Ulricehamn har man sen hösten 2007 ett projekt med hälsocoacher på vårdcentralerna för att hjälpa just denna grupp.

Rebecka Bengtström, 17 år, fick kontakt med hälsocoacherna efter att ha kontaktat sjukvården på grund av magont, sömnproblem och migrän. Problem som sjukvården inte kunde hitta någon förklaring till.

Stress och hårda krav på sig själv gjorde att Rebecka fick fysiska problem som migrän och sömnproblem. Hon är en av ett 40-tal unga vuxna som sökt hjälp av de två hälsocoacherna i Tranemo och Ulricehamn. Helena Falkman, hälsocoach i Tranemo är förvånad över hur många unga som liksom Rebecka mått så dåligt av stress.

Hälsocoacherna ingår i ett samverkansprojekt mellan kommunerna, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialtjänsten och Primärvården och handlar om att hitta bakgrunden till ohälsan eller stressen för att på egen hand kunna hantera den.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".