Västra Götaland

Privatläkare slopar patientavgift

En privatläkare i Lerum har bestämt sig för att slopa patientavgiften, som en protest mot det fria vårdvalet som införs i höst i Västra Götaland.

Läkaren Gunnar Nordenstam anser att vårdvalet strider mot lagen om läkarvårdsavgifter.

– I flera år tänkte jag på det här med att ha en avgiftsfri mottagning. Detta var ett väldigt lämpligt tillfälle att genomföra det, säger Gunnar Nordenstam.

– Teoretiskt minskar omsättningen i år med ungefär tio procent, men i praktiken blir det nog ingen större skillnad eftersom en och annan kommer extra, fortsätter Gunnar Nordenstam.

Allmänläkaren Gunnar Nordenstam har en privat mottagning i Lerum och sedan en vecka tillbaka är ett besök hos honom gratis. Beslutet är en ren protest mot Västra Götalandsregionens beslut om fritt vårdval.

För när vårdvalet införs i höst kommer ett besök på den vårdcentral där patienten listat sig kosta 100 kronor. Men på andra vårdcentraler och hos privatläkare som inte är anslutna till vårdvalssystemet blir priset det dubbla.

Gunnar Nordenstam har överklagat regionens beslut till länsrätten, därför att han tycker att det strider mot lagen om läkarvårdsersättning.

– Lagen säger att vi inte får ta högre avgift än motsvarande vård inom landstinget. Om patienten är skriven på en vårdcentral har de avgiften 100 kronor, då ska det inte vara högre hos mig, säger Gunnar Nordenstam.

Men juristerna på Västra götalandsregionen håller inte med, de stödjer sig på kommunallagen om likabehandlingsprincipen. Leena Wadmark är jurist på hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg.

– Det blir samma avgift om man söker vård på en enhet där man inte är listad, och då är det lika behandling, säger Leena Wadmark.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".