Gratis bussar i Ulricehamn?

Förslaget om nolltaxa inom kollektivtrafiken i Ulricehamn har nu utretts av kommunen. Utredarna ser både för och nackdelar med att erbjuda gratis resor men vad det skulle kosta kan ingen säga idag.
Det är västerpartisten Marie-Louise Bengtson som lagt fram motionen om nolltaxa i kollektivtrafiken. Miljö- och samhällsbyggnadskontoret har nu utrett frågan och det är ingen entydig bild som ges. Fördelarna är framförallt PR-mässiga men gratisresorna skulle också förenkla biljetthantering och troligen kunna snabba upp restiderna. Notan för att införa nolltaxa är högst oklar bland annat eftersom Västtrafik lägger om debiteringssystemet. Men troligen handlar det om miljonbelopp i uteblivna intäkter. Nolltaxa skulle även kunna upplevas som orättvis för dom som inte kan åka kollektivt. På linjer som passerar kommungränsen kan vissa få betala och andra inte, något som kan skapa problem för förare och irritation bland passagerare. En annan risk med att satsa på nolltaxa är att det då finns mindre pengar att lägga på handikappanpassning och miljövänliga fordon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".