Veterinärskritik mot Bollebygds kommun

Det är en mycket allvarlig brist i djurskyddet om inte regelbundna inspektioner görs. Det säger länsveterinär Torsten Jacobsson. Radio Sjuhärad har tidigare berättat att Bollebygds kommun har misskött sitt djurskydd i åtta år.
Byggnads- och miljöchefen i Bollebygd, Torbjörn Sundsten, säger att man inte hinner utföra regelbundna kontroller på gårdarna i kommunen. Men just inspektionerna är mycket viktiga för djurskyddet, menar länsveterinär Torsten Jacobsson. Hur långt det ska vara mellan inspektionerna beror på vad det är för typ av djurhållning, för lantbruk ska inspektioner till exempel göras vart tredje år. På detta sätt utbildas också djurägarna genom att de kommer i kontakt med de lagar och föreskrifter som gäller. - Om man inte bedriver egen regelbunden tillsyn utan bara reagerar på anmälningsärenden, så överlåter ju tillsynsmyndigheten i praktiken övervakningen till allmänheten, och det är inte bra, menar Torsten Jacobsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".