1 av 2
Det kan bli mängder av nya förskolor i Borås. Foto:Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
Borås

Bygger förskolor som aldrig förr

Borås stad glömde bort att bygga en förskola i Sjömarken. Efter kraftig kritik har man nu beredskap och presenterar en lista på närmare 40 möjliga förskolor i kommunen.

Listan görs för att Borås ska få en god beredskap, skriver kommunledningen i förordet till den studie som kommunstyrelsen ska ta ställning till måndagen den 16 mars.

Men några 40 nya förskolor blir det inte. Studiens avsikt är nämligen också att avskriva vissa platser. Men det byggs förskolor som aldrig förr i Borås just nu. Sju stycken ska byggas 2009 0ch 2010.

Det första spadtaget för den nya förskolan vid Sjömarkenskolan togs i veckan och om några veckor börjar man bygga på Liljeberget. Senare i år räknar man också med byggstart för förskolan mellan lasarettet och Fjärdingskolan, Bäckaryd, och den i Bredared. Kanske hinner man också börja bygga vid Paradisvägen i Sparsör och nästa år ska man bygga vid Bodaskolan och på Hestra.

Alltså sju förskolor med 740 nya daghemsplatser på två år.Till det kommer långt gångna planer på en ny förskola i Rydboholm, vid Svedjegatan på Göta, ytterligare en i Sjömarken, en vid Solvarvsgatan på Hässleholmen och vid Kransmossen.

-På tre år tror vi att det är fullt realistiskt att bygga 83 avdelningar, säger kommunens planeringschef, Bengt Himmelmann. Alltså närmare 1700 nya daghemsplatser i Borås.

Men det ansvariga kommunalrådet, Folkpartiets Morgan Hjalmarsson, backar.

- Så många kommer det inte att bli, säger han.

                                                                      Bo Thorin
                                                                  bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".