1 av 2
2 av 2
Isabell Andersson, Ida Skoglund och Hanna Larsson tycker utseendet är viktigt. Foto: Sofia Boo
Utseendefixering

Unga missnöjda med sina kroppar

Enligt en avhandling vid Göteborgs universitet är 40 procent av flickorna och 20 procent av pojkarna missnöjda med sina kroppar vid 13 års ålder.
– En oroande hög andel, säger Carolina Lunde, doktor i psykologi, som står bakom avhandlingen.

Under tre har har man följt tusen barn från att de är tio år, tills de har blivit tretton och resultaten är nedslående.

På dessa år dubblerades andelen tjejer som var missnöjda med sitt utseende, från 20 procent i tioårsåldern till 40 procent när de var 13 år.

– Just att kroppsmissnöje är en så stark riskfaktor för allvarliga psykologiska problem gör ju att det är alarmerande siffror så klart, säger Carolina Lunde.

Isabell Andersson, Ida skoglund och Hanna Larsson är 14 år och de tycker det är viktigt med ett bra utseende.

– Jag tycker inte jag är fin utan smink. Bara för att jag har börjat använda det så blir man typ beroende och kan inte sluta använda det.

– Jag skulle aldrig kunna gå upp i vikt för då skulle jag få sån ångest. Jag skulle aldrig kunna bli tjock. Det går bara inte...

Det är vanligare bland flickor att vara missnöjd med sitt utseende, men avhandlingen visar också att allt fler killar i samma åldrar är missnöjda med sitt utseende.

– Det lyfter ju att detta inte bara är ett problem för tjejer utan att det också är ett problem för unga killar, säger Carolina Lunde.
Samtidigt som fler yngre är missnöjda med sitt utseende har det blivit mer accepterat att också ändra sitt utseende. Det säger sjuksköterskan Ann-Louise Svensson på Helens Beautycenter i Borås, som bland annat tar bort rynkor och fixar läppar.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".