Sjuhärad

Bondeuppror för bättre betalt

För ett år sedan fick mjölkbönderna 3,50 kronor per liter mjölk, i dag får de bara 2,70 kronor. Nu kräver mjölkbönder över hela landet ett bättre samarbete mellan de olika mejeriföreningarna för att få upp priset igen.

22-årige Arvid Bodin, som tog över en mjölkgård med 40 kor i Skephult vid årsskiftet, är en av alla mjölkbönder som drabbas av de fallande priserna på mjölk. De kalkyler som Arvid Bodin gjorde ett par månader innan han tog över gården visade att det skulle gå hyfsat bra, sedan dess har mjölkpriset störtdykt med. Idag får mjölkbönderna bara 2,70 kronor betalt per liter.

Men nu reagerar mjökbönder över hela landet, i nätverket mjölkupproret. Magnus Andersson bonde i halländska Tvååker, som är med i nätverket, menar att det krävs mer samarbete mellan de olika mejeriföreningarna för att få upp priset igen:
– Det är helt ohållbart att vi ska hålla på att konkurrera ihjäl varandra också på hemmamarknanden, säger Magnus Andersson, bonde i Tvååker.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".