Borås

Svårt att rekrytera familjehem

Det blir allt svårare att rekrytera familjehem i Borås för ungdomar med problem.
– Det innebär ökade kostnader för kommunen och onödigt lång väntan på att få en familjehemplacering, säger Lina Källsmyr, förste socialsekretrare på familjehemssektionen i Borås.

En stressigare vardag hos familjer idag tror Lina Källsmyr är en anledning till att rekryteringen av familjehem idag är svårare. Förutom att väntan hemma eller på institution kan bli onödigt lång för ungdomarna så blir det också en dyr affär för kommunen att köpa in familjehem

– Man skulle kunna ha minst två, kanske tre egna familjehem igångsatta istället för att köpa från en organisation.

Vi kan kalla henne Linda. Hon är 19 år och går snart ut gymnasiet nånstans i Sjuhärad. När hon var 8 år gammal fick hon flytta till ett familjehem och bodde där tills hon började gymnasiet.

– De har betytt jätte mycket för mig. Jag ser dem som mina hjältar. De har räddat mitt liv. Absolut. Hade jag bott kvar hemma så kanske jag hade varit ute på gatorna och umgåtts med helt fel människor.

Hon tror att tyngre problematik hos ungdomar gör att man drar sig från att bli familjehem idag, men tycker att det är viktigt att familjehemmen finns. I framtiden kan hon själv tänka sig att öppna sitt hem för barn och unga som behöver ett andra hem.

– Jag tror att det är viktigt att många som själva har erfarenhet av det här yrket ställer upp och är fosterfamilj. Det är ju bara vi som kan veta hur det känns.

Mer om detta under dagen samt i Sjuhärad Direkt i eftermiddag. 

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".