Borås

Kritiserad minister besökte Borås

På ondagen besökte socialministern Cristina Husmark Pehrsson Borås. Hon har fått kritik för en hårdare attityd mot sjuka och sjukskrivna.
En av de som kom för att lyssna var Kent Andreasson som är kritisk till regeringens politik när det gäller sjuka och förtidspensionärer.

På onsdagen var socialministern Cristina Husmark Pehrsson i Borås för att informera om nya regler som gör att förtidspensionärer kan arbeta, eller studera samtidigt som man får sjukersättning.

– De har ju aldrig i hela sitt liv arbetat, de vet inte hur det är att ha stått på volvo, slakteri, byggnadsarbetare eller vad som helst, men de vet inte hur det sliter på deras kropp, för de lyfter på ett papper och tittar och så där, och så använder de det lilla lilla som finns kvar i deras huvud, för det kan inte vara så hemskt mycket. Det går bra och sitta och bestämma över saker och ting när man inte själv blir drabbad, säger Kent Andreasson som kom för att lyssna på ministern.

Sen den första januari i år gäller nya regler  som  soc chri åkt land och rike runt och informerat om. För den som är helt eller delvis sjukpensionerad finns nu möjligheten att arbeta, studera eller jobba ideellt, samtidigt som man får sjuersättning.

Arbetar man har man rätt att tjäna 41 000 kronor per år  utan att sjuersättningen minskas och under den timslånga redovisningen upprepar ch hu pe gång på gång att detta är frivilligt. Att hon lovar att om man inte vill vara med på det här så händer ingenting med sjukersättningen.

– Det mest hårda jag kan tycka det är att man glömmer bort människor i långa passiva sjukskrivningar, säger Christina Husmark Persson

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista