Flygplatsjärnväg mellan Borås och Göteborg dröjer

Järnvägsutbyggnaden mellan Borås och Göteborg, via Landvetter flygplats kommer igång tidigast efter 2010 och flygplatsanslutningen är klar tidigast efter 2015. Det framgår av Banverkets senaste plan för järnvägsutbyggnad i Sverige.
Banverket redovisade i måndags vilka järnvägar som kan byggas till och med 2015, med de pengar Banverket fått av riksdagen. Banverket vill bygga betydligt mer än planen säger, men till det finns inga pengar. Prioriteringarna som Banverket gjort har drabbat Västsverige. För även om Banverket anser att Götalandsbanan, en ny höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg rakt genom Sjuhärad, är ett mycket bra projekt så finns inga pengar till det nu. Den enda del som ska börja byggas är ett dubbelspår mellan Mölndal och Rävlanda, via Landvetter flygplats, fast först så sent att bygget inte kommer att vara klart förrän efter 2015. Positivt i Banverkets plan är ändå att Älvsborgsbanan mellan Herrljunga och Varberg, via Borås, ska upprustas. Nya spår ska läggas mellan Borås och Herrljunga och nya kontaktledningarna utmed hela sträckan ska upprustas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".