1 av 3
Gunnar Nilsson, barn och ungdomsnämnden Mark Foto: Arkiv, SR Sjuhärad
2 av 3
3 av 3
Henry Sandahl, Markbygdspartiet Foto: Privat
Mark

Tolv skolor riskerar nedläggning

Uppdaterad 16:18

12 skolor och förskolor i Marks kommun hotas av nedläggning. Det enligt ett förslag från en konsult som kommunen anlitat.
Men barn- och ungdomsnämndens ordförande Gunnar Nilsson (S) menar att det inte är bra att uppgifterna kommer ut.

Gunnar Nilsson betonar att det ännu bara handlar om ett förslag och säger att det är de i nämnden som bestämmer i slutändan.

– Vi har gett en konsult i uppdrag att titta över våra skolor och belysa dem utifrån sin syn på det hela. Vi kan ju liksom jobba med den här utredningen och titta över: vad är det vi kan göra som då på ett bra sätt, inte att vi stänger tolv skolor, säger Gunnar Nilsson.

Markbygdspartiets Henry Sandahl har reagerat efter att förslaget om nedläggningar av skolor i Mark läckt ut. I Marks kommun hålls informationen om de viktiga besluten inom en liten begränsad klick av politiker, menar Sandahl.

– Själv har jag en demokratisk syn som betyder att det här skulle varit informerat om redan i augusti månad 2008 för då visste vi vart vi va på väg, då hade vi fått debatten med kommuninvånarna som jag betraktar som arbetsgivare för hela det här gänget. Men när vi får ett sånt här ekonomiskt läge blir det ju snarare en diktatur än demokrati, säger Henry Sandahl.

Kommunalrådet, socialdemokraten Pelle Pellby tycker att Henry Sandahls skarpa uttalande är ett hån mot politikerna i Mark.

– Det är hans sätt med svepande kommentarer såga alla förtroendevalda på det sättet som han gör. Det är väldigt många förtroendevalda som skolans bästa för sina ögon här. Och nu är det ju faktiskt så att elevantalet i grundskolan minskar och vi måste se över vår skolorganisation och att då kalla den diskussionen, det arbetet, för halvskumt och halvdiktatoriskt, det är så vettlöst och det är bara Henry Sandahl som kan utrycka sig på ett så idiotiskt sätt. Samtidigt som han försöker, självklart precis som vanligt, ställa sig vid sidan av allt ansvar i den diskussionen, säger Pelle Pellby.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".