Stora besparingar väntar äldrevården i Herrljunga

Nu väntar stora neddragningar inom äldrevården i Herrljunga. Besparingar på över tre och en halv miljon kronor föreslås inom vård och omsorgsområdet. Anledningen är det stora underskott som socialnämnden dras med.
I maj i år beslutade kommunstyrelsen i Herrljunga att alla nämnder måste göra besparingar - vare sig de går med plus eller minus. Och anledningen är kommunens beräknade underskott på nästan 9 miljoner kronor i år. Störst underskott, 5,5 miljoner kronor, förväntas socialnämnden göra. Och det är också där besparingarna blir som störst. Dom två stora posterna i förslaget är att helt dra in den sociala dagvården och demensdagvården för äldre i kommunen. Det är en verksamhet som kommunen enligt lag inte behöver ha, men som minskar isoleringen för de äldre som väljer att bo kvar i sitt eget hem. Nedläggningen av den sociala dagvården och demensdagvården skulle totalt innebära en besparing på nästan 1,8 miljoner kronor. Samtidigt kan detta komma att leda till att anhöriga belastas hårdare, att efterfrågan på permanenta demensboenden ökar och att behovet av hemtjänst blir större, skriver man i besparingsförslaget. Övriga neddragningar handlar framförallt om neddragningar av personal på äldreboenden och inom hemsjukvården. I nästa vecka ska socialnämnden i Herrljunga ta ställning till besparingsförslaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".