Utökad beredskap för salmonellasmittat kött

Livsmedelsverket råder nu alla kommuner i landet att ha beredskap för salmonellasmittat kött. Alla tidigare utbrott av salmonella från det smittade parti kebabkött som man varnat för har kommit från en och samma grossist, men nu har ytterligare en person insjuknat av dansk fläskkarré från en annan grossist.
Ulricehamn var en av 27 kommuner som först varnades för att ha fått smittat kött och där kan miljöinspektör Friedrich Lieber få mycket att göra efter dom nya direktiven. I Ulricehamn finns ungefär 50 restauranger som kan bli aktuella för provtagning, men Freidrich Lieber vet ännu inte hur många av dessa som hanterar dansk fläskkarré, som är det kött som Livsmedelsverket varnat för. - I dessa bråda dagar kan det vara svårt att få besked om vilka som fått sådant kött, och då kan jag bli tvungen att ringa runt till alla restauranger för att få besked, säger Friedrich Lieber. Han tror inte att risken är särskilt stor för att Ulricehamn har fått salmonellasmittat kött. - Vi har ännu inte fått någon indikation på att något salmonellafall har dykt upp här, säger Friedrich Lieber.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".