Mark vill använda sparpengarna, men lagen blir troligen kvar. Foto: Scanpix.
Mark

Mark vill använda sina sparpengar

Uppdaterad 15:38
Markalliansen vill att lagen ändras så att kommunen ska kunna använda sparpengar för att täcka ekonomsika underskott under sämre år.

Marks kommun har gjort överskott på drygt 220 miljoner kronor sedan 2000, men det är pengar man inte kan använda på grund av de statliga reglerna om så kallat ”balanskrav”.

Nu vill Markalliansen att riksdagen ändrar reglerna så att det går att spara först, och sedan använda pengarna under sämre år.

Förra året gick kommunen med en vinst på nära 30 miljoner kronor - i år tvingas kommunen spara 23 miljoner för att inte gå med förlust.

Att ändra reglerna om att kommunernas ekonomi alltid ska vara i balans (balanskrav) fordrar att riksdagen beslutar om ändring av reglerna. Centerpartiet i Mark tänker därför skicka förslaget till sin partistyrelse - ett krav som även kommit från andra politiker den senaste tiden.

Men finansministern Anders Borg har tidigare sagt att det inte finns någon anledning att ändra på balanskraven. Därför torde det vara osannolikt att reglerna kommer att ändras det närmaste året.

Mark är dock inte först i Sjuhärad med att ifrågasätta lagarna kring kommunernas kriskassor.

Karl-Gustav Drotz, kristdemokratiskt kommunalråd i Borås har sagt att han vill att att regeringen gör det möjligt för kommunen att använda sina sparpengar för att täcka underskotten.
I Borås fall handlar det om 1,4 miljarder kronor som ligger låsta.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".