Ett av Sjuhärads timmerlager. Foto: Pär Sandin.
Skogsbruk

Gudrunvirket på väg att ta slut

Virket efter stormen Gudrun börjar nu ta slut på upplagen runt om i Sjuhärad. Trots att virket legat i fyra år är det fortfarande friskt.

Vid Gässlösa ligger det 30 000 kubikmeter och har så gjort sedan stormen Gudrun 2005.
För Borgstena är inte detta mycket, det motsvarar tre veckors produktion, och lagret i Gässlösa räknar man ska vara tömt fram till sommaren. Men det finns ett ännu större lager i Sjuhärad och det ligger i Limmared. Där ligger det nu drygt 100 000 kubikmeter.

Först kommer man att avverka och tömma lagret i Gässlösa och gör man det fort så går det på tre veckor. Tar man det i långsammare tempo kommer dock Gässlösa att vara tömt till sommaren.

När det lagret är tömt väntar lagret i Limmared - fyra år efter att det fällts.

– Ja det är fanstastiskt att virket kan hålla så länge, men det gäller att man sköter det. Vattnar det och håller skadeinsekter borta, säger Fredrik Andersson, VD på sågverket.

Att trä från stormen 2005 har fått ligga så länge har flera förklaringar.

– Vi fick ju en storm till 2007 vilket gjorde att vi fick ta det först och sedan var det fullt upp så vi hann aldrig ta av lagret i den omfattning vi hade velat, säger Fredrik Andersson.

Fortfarande så sågas det för fullt på Borgstenasågen, trots djup lågkonjunktur och finansoro i världen. Över 80 procent av virket går på export så man är känsliga för konjunkturen i världen.

– Vi har egentligen ingen orderstock. Så har vi haft ett år och vi hankar oss fram vecka för vecka och kör samma produktionstakt hela tiden.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".