Projektledare: Ida Rosell. Foto: Pär Sandin.
Borås

Nedlagd fabrik blir kreatörcentrum

Nu har Rydalsprojektet startat. Syftet är att få den gamla textilfabriken att leva upp igen med hjälp av design, kommunikation och kultur.

Rydalsprojektet ska fungera som en knutpunkt för föreningar, konstnärer och kreatörer som ska samverka i lokalerna.

Idag finns bland annat Rydals museum där, men det behövs mer för att fylla den 10 000 kvadratmeter stora fabriken. Förutom museet finns stora konferensytor och några som redan hyrt in sig.
Men mycket står tomt, och Rydal är i dag fjärran från tiden då hjulen snurrade för fullt och tusentals människor rörde sig i samhället.

Det finns också många olyckskorpar som säger att det inte går att få liv i de gamla lokalerna, och det är projektledaren Ida Rosell väl medveten om. Hon är dock övertygad om att det finns möjligheter.

– Det gäller att gå ut och marknadsföra det här så gott vi kan och knyta kontakter runt om i hela Västra Götalands regionen. Få tag på kreativa entreprenörer som vill flytta in här och visa dem vilken potential det har, säger Ida Rosell.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".