Frisk luft överst på önskelista

En promenad ute i friska luften, och personal som hinner prata. Det står överst på pensionärernas önskelista, visar en rapport från Socialstyrelsen.
I rapporten från Socialstyrelsen ingår 23 kommuner från elva län, däribland Västra Götaland. Undersökningen gäller pensionärer som får hjälp ifrån hemtjänsten, och det visar sig att det är främst de fysiska behoven som sätts i fokus. Trots det står det i socialtjänstlagen att kommunerna ska verka för att äldre människor ska ha en aktiv och meningsfull tillvaro tillsammans med andra. Och så tycker också de intervjuade kommunanställda att det ska vara. Men så verkar inte verkligheten se ut. För Socialstyrelsens rapport visar att i en majoritet av akterna som innehåller information om pensionärerna inom hemtjänsten så fanns det inga uppgifter vare sig om pensionärerna bodde ensamma eller inte, eller vilka intressen och aktiviteter som de föredrog att syssla med. Och oftast blir det släkt och vänner som får ta hand om den sociala biten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".