Kortare anställningar för lärlingar

Sämre tider har lett till att lärlingar inom bygg nu kan anställas under betydligt kortare tid, för att få de lärlingstimmar de måste ha.
Normalt ska en lärlingsanställning var på två och ett halvt år, och det är ett stort åtagande enligt Andreas Brendinger, regionchef för Sveriges Byggindustrier i Väst.

Tidigare har byggföretag varit tvungen att anställa lärlingar under lång tid, vilket inte är möjligt nu på grund av dagens dåliga ekonomi säger Andreas Brendinger, Regionchef för arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier i Väst.

– Normalt sträcker sig en lärlingsanställning på två och ett halvt år och det är ett stort åtagande som ett företag gör.

Tidigare har kortare anställningar för lärlingar varit tvunget att förhandlas lokalt med fack och arbetsgivarorganisationer säger Andreas Brendinger, men det behövs inte efter avtalet som slöts i tisdags. Det innebär att man nu kan anställa en lärling på anställningar så korta som två veckor åt gången. 

– Det här underlättar för lärlingar att få en anställning och det underlättar för företag att kunna erbjuda anställning för lärlingar.

Och avtalet beror helt och håller på den dåliga konjunkturen, säger Andreas Brendinger.

– Absolut, för ett år sedan hade detta varit en ickefråga. Men nu har vi många lärlingar som går arbetslösa och vi får ut ytterligare ett par blivande lärlingar nu i maj-juni.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".