Foto: Sophia Herter
Sjuhärad

Bönder kritiska mot regeringen

På torsdagen var det LRF Sjuhärads regionstämma i Borås där man bland annat diskuterade regelkrångel och byråkrati. Många uttryckte besvikelse och ilska mot alliansregeringen särskilt mot jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Mjölkbonden Bengt Kilsgård från Berghem har inte mycket gott att säga om den sittande regeringen. Han säger att han knappt vågar räkna hur det går för hans gård längre, för mjölkpriserna har sjunkit med 40 procent på ett år vilket betyder hårda tider för Bengt och hans kollegor.

Sen att det administrativa arbetet med vad man kallar ”regelkrångel” blir allt tyngre, gör det inte lättare. Bengt Kilsgård har inte stora förhoppningar på framtiden.

– Vänder det inte snart så går det ju inte. Mjölkproduktionen ser jag ju som det verkliga problemet, den ligger ju verkligen som på en balansvåg nu, säger Bengt Kilsgård.

Enligt tidningen ATL anser åtta av tio bönder att regelkrånglet är oförändrat eller till och med ökat sen den borgerliga regeringen fick makten.

Kritiken mot jordbruksministern Eskil Erlandsson från bönderna är väldigt orättvis, säger centerns riksdagsledamot Claes Västerteg.

Det var länge sedan Sverige hade en minister som har gjort så mycket för jordbruket, till exempel genom att sänka avgifter, enligt Västerteg.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".