Mark

Skolor i Mark nedläggningshotade

Fyra mindre skolor och upp mot tio förskolor riskerar nedläggning i Marks kommun. Det står klart sedan skolpolitikerna i Mark fått tillgång till den utredning som det tidigare rått stora oklarheter kring.

Men dessa besparingar är bara början, till hösten och nästa år krävs ännu mer dramatiska besparingar för att få ekonomin i balans. Bland annat kan över 40 lärare och andra inom skolan tvingas sluta.

Med ett sparbeting på dryga sju miljoner kronor i år och 26 miljoner nästa år så är kravet på nedskärningar mycket hårt inom skolan.

Besparingarna kan delas upp i tre delar. Dels en effektivare organisation, dels en hård bantning av personalen och dels avveckling av lokaler, det vill säga skolor. Och det är den sistnämnda delen som berörs när nu utredningen av vilka skolor och förskolor som bör avvecklas blivit offentlig.

Tre ledord för arbetet är att skolorna ska vara tillräckligt stora för att vara bärkraftiga. Det ska vara kontinuitet , det vill säga förskolan ska ha nära relation till skolan och lågstadiet och man ska samverka.

Utredning kommer med en lång rad förslag om skolor och förskolor som ska avvecklas. Det är dock inga dramatiska förändringar, ofta är sträckan till den nya skolan eleverna flyttas till några kilometer bara.

Fyra skolor föreslås läggas ned och det är Assbergsskolan, där eleverna får gå på Parkskolan istället, Berghemskolan läggs ner och eleverna ges plats i Björketorp, Hajomskolan stängs och eleverna får flytta till Sätila och Gullbergskolans elever flyttar till Örby.

Habyskolan blir kvar men får också förskolebarn i skolan. Övergripande är det en tanke att en ny stadieindelning införs, där förskolan och lågstadiet bildar en enhet och mellanstadiet och högstadiet bildar en enhet. 

Flera förskolor föreslås läggas för att kunna minska lokalhyrorna och några längre sträckor att transportera barn blir det oftast inte.

I Öxabäck föreslås förskolorna läggas ned och förskolebarnen inryms i skolan i Öxabäck istället. På samma sätt blir det i Torestorp, Karstorps i Horred och i Haby.

Lite längre blir det för barnen på Berghems förskola som flyttas till Björketorp,  Tostareds förskolebarn flyttas till Sätila och Hyssna och i Hajom flyttas barnen till Fotskäl. I Fritsla så stängs på sikt Bjällbo och Solgården.

Dessutom läggs öppna förskolan ner.

Genomför man allt detta så sparar man som mest cirka 10 miljoner kronor som mest på minskade lokalhyror. Sannolikt mycket mindre.

Men de riktigt stora besparingarna väntar sedan till hösten och nästa år. Till hösten har politikerna sagt att 5 procent av  personalkostnaderna ska bort. Det innebär dryga 18 miljoner kronor vilket innebär 35 - 40 personer försvinner.

Dessutom kommer en organisationsöversyn som också pågår där man funderar på att minska antalet skolor som högstadium och då kan Fritslakolan mista sitt högstadium.

Lyckeskolans lokaler i Kinna måste utnyttjas bättre och det kan innebära antingen att femteklassare, kanske fjärdeklassare får gå där eller att Lycke tar emot Fritslaskolans högstadieelever.

Förutom Lyckekolan så pekas fem andra skolor ut där lokalerna måste användas bättre. Det är Björketorp, Sjöbyskolan, Sätilaskolan, Öxabäckskolan och Torestorpsskolan. Det är därför som dessa skolor bland annat påförs förskolebarn från förskolor som läggs ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista