Tommy Mäkelä Foto: Mina Benaissa
Borås

"Ge funktionshindrade en chans"

Fler arbetsgivare borde se möjligheter istället för att räkna på kostnader när det gäller att anställa människor med funktionshinder. Det menar 25-åriga Tommy Mäkelä i Borås som sen några veckor tillbaka arbetar som marknadsansvarig vid Oliva Bemannings nyöppnade filial i Borås.

Det är genom att vända på egenskaper som man ser möjligheter menar Tommy Mäkelä, det borde fler arbetsgivare göra tycker han, som vid sex års ålder fick diagnosen adhd och asperbergs syndrom. Funktionshinder som inte syns - men som finns och i arbetslivet kan kräva viss anpassning, något som Tommys arbetsgivare Oliva bemanning har förstått, sen några veckor tillbaka arbetar hans som marknadsansvarig för företagets filial i Borås.

– Jag känner som person, individ, att de tror på mig och den jag är och det är väl det jag vill visa att fler ska få möjligheten och inte bara jag, att alla ska få möjligheten att få kunna växa. Då krävs lite attitydförändring framför allt. Istället för tänka att jag är rastlös och inte kan sitta still med benet och att det är jobbigt så vänder vi på det och säger att jag är väldigt kreativ istället. Det blir vädligt roligt då man vänder på det, säger Tommy Mäkelä.

Sen fyra veckor tillbaka jobbar han på ett kontor i centrala Borås - deras huvuduppgift är att samla några av Sveriges främsta föreläsare för att röra sig kring temat det positiva och det negativa i livet. Lill-Babs dotter Kristin Kaspersen är en av dem som snart ska ut på en stor föreläsningsturné.

– Kristin kommer nog att prata att få växa in i det här, att få komma ut och smälta in, säger Tommy Mäkelä.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".